»
Blog » Istoria ambalajelor

Istoria ambalajelor


Simtul comun ne indeamna sa asociem ambalarea diverselor produse cu o practica a individului modern. In realitate, omul a simtit nevoia de a-si ambala bunurile pentru transport si depozitare inca din antichitate, metodele prin care acest lucru se realizeaza modificandu-se odata cu evolutia tehnologica si noile descoperiri de materiale.

In antichitate, ambalajele se constituiau din materiale naturale, precum: cosuri din stuf, plosti din piele de animal, cutii din lemn, butoaie din lemn, vase ceramice si diverse sacose tesute. Odata cu trecerea timpului, a aparut nevoia utilizarii unor recipiente mai sigure si fiabile in acelasi timp. Astfel, istoria si-a urmat firesc cursul, iar dezvoltarea tehnologica a dus la aparitia unor ambalaje din materiale procesate, precum vasele din sticla si bronz. Dupa anii 1000 se atesteaza utilizarea hartiei pentru ambalare.

Secolul XVI se remarca in acest context prin inceperea utilizarii a cutiilor de carton, iar mai tarziu, in secolul XVIII, apar cutiile pliabile si plasele din hartie. Secolul XX este caracterizat de o dezvoltare uluitoare in industria ambalarii. Se remarca un progres fulminant in ceea ce priveste atat metodele, cat si alternativele de ambalare. A aparut necesitatea utilizarii unor conditii personalizate pentru diferite categorii specifice de produse, dezvoltandu-se ca stiinta ingineria ambalarii.

Aparitia consumerismului a generat o alta schimbare a “directiei de mers” in contextul ambalajelor, aparand necesitatea reciclarii. In zilele noastre, eforturile de reciclare devin tot mai vizibile, iar consumatorii au devenit constienti de nevoia de exploatare cat mai sustenabila a resusrelor planetei. Desigur, aceasta abordare sustenabila se afla intr-o faza incipienta, fiind necesare o serie de masuri si schimbari de obicei pentru ca aceasta sa devina un proces de impact, care sa contribuie la imbunatatirea calitatii vietii. In anul 2015, ambalarea produselor a reusit sa isi consolideze o pozitie de industrie puternica, reprezentand un proces semnificativ din produsul intern brut al tarilor dezvoltate din punct de vedere economic.